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Bulletin 10-17-7 
Installation of grounding conductors and grounding electrodes 

Rule 10-102 
 

Issued May 2022 
Supersedes Bulletin 10-17-6 

 
Scope 

 
1) Grounding conductor entry in to the branch section of a combination panelboard 
2) 12/2 NMSC service grounding conductor 
3) Installation of ground electrodes at less than the required depth 
4) Metallic water pipe as in-situ grounding electrode 

 
1) Grounding conductor entry in to the branch section of a combination 

panelboard 
 
We have been asked if the system grounding conductor may enter the panel through 
the branch circuit section of a combination panel. 
 
Traditionally the system grounding conductor has been required to enter service 
equipment as close as practicable to the point of connection within the equipment. It 
was not permitted to route the system grounding conductor through the branch circuit 
compartment of a combination panel to the main breaker compartment. 
 
There is no Rule in the Ontario Electrical Safety Code prohibiting this practice. 
 
Direction 
It is permissible to route the system grounding conductor through the branch circuit 
compartment of a service entrance rated combination panel as long as no alteration of 
the main breaker compartment barrier is required. 
 
System grounding conductors may also be installed in the same raceway as the 
consumer’s service conductors subject to the provisions of Rule 10-116 5) and provided 
that they do not interfere with the installation of the service conductors by a Supply 
Authority. 
 
In all cases the system grounding conductor shall terminate at the main neutral bar in 
the main breaker compartment of the panel board. 
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2) 12/2 NMSC service grounding conductor 
 
Many older services have a 12/2 NMSC installed as the service grounding conductor 
and the question is often asked, is it required to be replaced with a conductor meeting 
Rule 10-114? 
 
To ensure consistency the following shall apply: 

1) When upgrading service equipment panels to increase ampacity, it is mandatory 
the existing 12/2 NMSC service grounding conductor be replaced to meet the 
minimum requirements of Rule 10-114. 

2) When changing service equipment panels from fuses to breakers, but not 
increasing ampacity, the existing 12/2 NMSC service grounding conductor shall 
be permitted to remain. 

3) When replacing load centre panel boards, with no alteration to the service box, 
the existing 12/2 NMSC service grounding conductor shall be permitted to 
remain. 

 
Note 
When an existing 12/2 service grounding conductor is utilized, the termination point on 
the ground electrode shall be inspected to ensure an approved ground clamp is 
installed and there is no corrosion at the connection point. 
 
Rationale 
12/2 NMSC has an ampacity equal to a # 8 copper conductor, which was permitted by 
Table 17 as a grounding conductor for 100 A rated service conductors, prior to the 2012 
Code. 
 
This practice was accepted for many years by the Inspection Authority of the day. 
 

3) Installation of ground electrodes at less than the required depth 
 
Rule 10-102 5) states that where a local condition such as rock or permafrost prevents 
a rod or plate electrode from being installed at the required burial depth, a lesser 
acceptable depth shall be permitted. 
 
Question 1 
What lesser acceptable depth shall be permitted? 
 
Answer 1 
For a plate electrode, where a local condition such as rock or permafrost prevents 
compliance with the 600 mm burial depth, a lesser depth is permitted provided 450 mm 
granular material or 100 mm concrete is used to provide a cover for the grounding plate. 
 
For a rod electrode, where rock bottom is encountered at a depth of 1.2 m or more, 
each rod shall be driven to rock bottom and the remainder buried at least 600 mm below 
finished grade level in a horizontal trench; or where rock bottom is encountered at a 
depth of less than 1.2 m, each rod shall be buried at least 600 mm below finished grade 
level in a horizontal trench. 
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4) Metallic water pipe as in-situ grounding electrode 

 
A metallic water pipe, conductively in contact with earth, is recognized as an in-situ 
grounding electrode. Based on the Appendix B note to Rule 10-102, in-situ grounding 
electrode is required to have a surface area contact with earth equivalent to that 
provided by manufactured electrode. A metallic water pipe system located at least 600 
mm below finished grade and extending 3 m has traditionally been recognized as an 
acceptable in-situ grounding electrode.  
 
There is no prescriptive Code requirements where the grounding conductor should be 
attached to a metallic water pipe. If a grounding conductor is connected to the 
consumer side of the water-meter and there are insulating joins or sections, such as 
plastic water meter, a bonding jumper shall be installed so that there are no insulating 
sections between the point of attachment and the point at which the electrode makes 
contact with earth. 
 
Some municipalities have requirements that do not allow the municipal water system to 
be used as an in-situ 
grounding electrode. In these circumstances, an alternative electrode means for 
grounding in accordance with 
Rule 10-102 should be employed. Furthermore, a provision for electrically isolating the 
municipal 
water system from the building water system (e.g., an insulating section at the point of 
entrance of the water 
service to the building) should be in place before bonding the building metallic water 
pipe system in accordance with Rule10-700 a). 
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