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Bulletin 26-26-5 
Receptacles for unfinished basements, utility rooms, laundry rooms, laundry 

closets and bath tub or shower stall areas in residential occupancies 
Rules 26-720 e) & g) and 26-654 b) & c) 

 
Issued May 2022 

Supersedes Bulletin 26-26-4 
 

Scope 
 
1) Introduction 
2) Receptacles for unfinished basement areas 
3) Receptacles for laundry rooms 
4) Receptacles for utility rooms 
5) Receptacles for laundry closets 
6) Receptacles located near a bath tub or a shower stall area 

 
1) Introduction 

 
In addition to this Bulletin, several other Bulletins provide clarification to protection 
requirements for receptacles in residential installations. These Bulletins should be 
considered:  

• Bulletin 26-18-* Arc fault circuit interrupter (AFCI) in a dwelling unit; 
• Bulletin 26-25-* Tamper-resistant receptacles; and 
• Bulletin 26-29-* Electrical replacement and/or alterations in dwelling units 
 

2) Receptacles for unfinished basement areas 
 

Rule 26-720 e) iv) requires at least one duplex receptacle to be provided for any 
unfinished basement area. Receptacles required by Rule 26-720 must be mounted not 
more than 1.7 m above the floor (Rule 26-720 j)).  
 
Typically, in residential occupancies, unfinished basements contain equipment such as 
water heaters, furnaces, sump pumps etc.  

• The Ontario Electrical Safety Code (OESC) does not require a designated 
receptacle or a dedicated branch circuit for a sump pump. 

• The OESC does not require a designated receptacle or a dedicated branch 
circuit for a gas water heater, as also discussed in Bulletin 26-24-*, topic (5). 

• The required receptacle for either an unfinished basement or a utility room is 
permitted to be used as a receptacle required for a sump pump or a gas water 
heater.  

 
Question 1 
If wood studding is installed to divide an open basement into areas for future rooms, are 
receptacles required in each unfinished area, as per Rule 26-720 e) iv) and Diagram 
B1? 
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Answer 1 
Yes. If wood studding is installed (even though no drywall is installed) to divide an open 
unfinished basement into more than one areas for future rooms, a receptacle is required 
in each unfinished area, as per the Rule 26-720 e) iv) requirement.  
 
Additionally, if one of the unfinished basement areas contains complete plumbing to 
accommodate a washing machine, then the additional requirements for a laundry 
receptacle apply, as per Rule 26-720 e) i), in addition to requirements for unfinished 
basement area receptacle(s), as per Diagram B1.  
 
However, if one of the areas is designated as a laundry room or a utility room, then the 
requirements for  laundry or utility room receptacles apply, as per Rule 26-720 e) i) and 
ii) or iii). 
 
Rationale 1  
Rule 26-720 e) iv) requires at least one duplex receptacle in any unfinished basement 
area. The Rule refers to an “area” not to a room, therefore, if studs are installed to 
divide the whole basement into separate areas, each area is required to have at least 
one duplex receptacle, see Diagram B1. Moreover, receptacles required by items i) 
through iv) in Rule 26-720 e) are separate receptacles (the items are prefixed by the 
word “and”). A washing machine receptacle (where complete plumbing work is done for 
a washing machine) is still required, in addition to any receptacle(s) required for an 
“unfinished basement”. 
 

 Diagram B1 – Divided unfinished basement areas 
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3) Receptacles and branch circuit for laundry rooms 

 
A receptacle is required in each space where the complete plumbing is installed to 
accommodate a washing machine, as per Rule 26-720 e) i). Also, at least one additional 
receptacle is required in the laundry room as per Rule 26-720 e) ii) and Diagram B2. 
 
Rule 26-654 b) requires at least one branch circuit to be provided solely for receptacles 
installed in the laundry rooms, as per Diagram B2. 
 

Diagram B2 – Receptacles and branch circuit for laundry room 
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4) Receptacles and branch circuit for utility rooms 
 
Rule 26-720 e) iii) requires at least one duplex receptacle to be provided for each utility 
room, as per Diagram B3. 
 
Rule 26-654 c) requires at least one branch circuit to be provided solely for receptacles 
installed in the utility room, as per Diagram B3.  
 
In an open unfinished basement in dwelling units, where no dedicated utility room 
exists, and typical utility equipment is installed in the area, there is no Code requirement 
for the utility room receptacle and the branch circuit, as per Diagram B2 (utility room is 
not defined).  
 
For the utility area within the laundry room (as shown on Diagram B4), no additional 
utility room receptacle is required by the OESC. If additional receptacles are provided, 
as needed for cord connected equipment (i.e.: gas water heater), they shall be within 
reach of the equipment to ensure that extension cords are not used as a substitute for 
fixed wiring. 
 

Diagram B3 – Receptacles and branch circuit for the utility room 
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Diagram B4 – Receptacles and branch circuit for a laundry room that 
includes utility room equipment 
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5) Receptacles for laundry closets 
 
In laundry closets, where the complete plumbing is installed to accommodate a washing 
machine, at least one duplex receptacle shall be provided, as per Rule 26-720 e) i). A 
laundry closet is not a laundry room and a receptacle specified by Rule 26-720 e) ii) is 
not required.  
 
Question 2 
Where the stacking washer/dryer is installed (as shown on Photo B1) and fed with only 
a 240 V receptacle feed, is the 120 V washing machine receptacle (Rule 26-720 e) i)) 
required to be installed?  
 
Answer 2 
No. Where the stacking washer/dryer is installed and fed with only a 240 V receptacle 
feed, the 120 V washing machine receptacle (Rule 26-720 e) i)) is permitted to be 
omitted. The 240 V receptacle shall be considered as satisfying the washing machine 
receptacle required by Rule 26-720 e) i). 
 

Photo B1 – Laundry closet 
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6) Receptacles located near a bath tub or shower stall area 
 

Question 3  
Does the OESC contain rules permitting the installation of an entertainment device, 
such as a television, to be located near a bath tub or shower stall?  
 
Answer 3 
No.  Rule 26-720 g) contains rules for the receptacle only, which is to be located at least 
1 m from the bath tub or shower stall. The distance is measured horizontally between 
the receptacle and bath tub or shower without piercing a wall, partition or similar 
obstacle.  
 
Note 
The Rule states that receptacles installed in bathrooms shall, where practicable, be 
located at least 1 m but in no case less than 500 mm from the bathtub or shower stall. 
 
Question 4  
If the installation of a television renders the receptacle inaccessible, can a deviation be 
permitted to allow the receptacle to be installed within the distance limitations in Rule 
26-720 g)? 
Answer 4  
No.  
 
Rationale 4  
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There is no guarantee a television will be present for the life of the installation. 
Removing the television for any future reason (moving, change tenant, etc) will expose 
the installed receptacle to water, which could present a significant electrocution hazard. 
Prohibiting such an installation helps minimize the use of shavers, radios, hair dryers, 
and so on, in these areas.  
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