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Bulletin 64-5-3 
Installation of solar photovoltaic systems 

Rules 64-060, 64-200, 64-214, 84-020, 84-024 and 84-030 
 

Issued May 2022 
Supersedes Bulletin 64-5-2 

 
Scope 

1) Introduction 
2) Disconnecting means 

a) Disconnecting means for solar photovoltaic source circuits 
b) Disconnecting means for overcurrent protection devices 
c) Disconnecting means for combiner boxes 

3) Single-line diagram and labels 
a) Single-line diagram of the interconnected renewable system  
b) Labels 

4) Electricity meters 
a) Generator metering connection 
b) Tapping to the load side of the service box for a parallel metering connection 

5) AC modules and micro-inverters  
a) Disconnecting means  
b) Overcurrent protection 
c) Marking of photovoltaic circuit 

 
1) Introduction 

 
The intent of this bulletin is to clarify some of the solar photovoltaic installation rules. 
 
In addition to this Bulletin, the following documents provide additional information on the 
installation of solar photovoltaic systems: 

• Bulletin 6-7-* Hot splitters/tapping existing services 
• Bulletin 64-2-* Grounding and Bonding of Solar Photovoltaic Systems 
• Bulletin 64-1-* Connection of interactive inverters on the load side of service 

disconnecting means 
• Bulletin 84-1-* Interconnection of Electric Power Production Sources 

 
2) Disconnecting means 

 
a) Disconnecting means for solar photovoltaic source circuits 

 
Question 1 
Does Rule 64-060 1) require disconnecting means for each photovoltaic source circuit 
(panel or modules connected in series)?  
 
Answer 1 
No. 
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Having said that, Rule 64-060 7) requires means to disable and isolate PV output 
circuits greater than 48 V. According to Appendix B Note, an opaque covering is an 
acceptable means of disabling the array. 
 
Servicing the equipment on the photovoltaic side of disconnecting means, such as 
overcurrent devices or modules, may require disabling all or portions of the array, since 
PV modules or panels are always energized when exposed to any light source.  
 

b) Disconnecting means for overcurrent protection devices 
 
Question 2 
Does the Code require disconnecting means for overcurrent devices that may be required 
by Rule 64-214? 
 
Answer 2 
Based on Section 14 and depending on the type of overcurrent protection used, the 
disconnecting means may or may not be required. It should also be noted that 
disconnecting means may not be rated as load break devices and should not be 
operated without first disabling the current source. See Diagram B1: 
• Fuses (in non finger safe fuse holders): Disconnecting means is required 
• Circuit breakers: Disconnecting means is not required 
• Finger-safe fuse holders & fuses OR Supplementary protectors: Disconnecting 

means is not required* 
 
(*) Note:  
Not rated to be opened under load. 

 
Diagram B1 – Requirements for disconnecting means 



Ontario Electrical Safety Code – Bulletins 
 

 

©Electrical Safety Authority   Bulletin 64-5-3                Page 3 of 8  
 

Question 3 
Where disconnecting means is required for fuse holders and fuses (not designed to be 
finger safe), and is not integral with the combiner box in which fuses are located, what is 
meant by “adjacent to” for these types of installations? 
 
Answer 3 
If the disconnecting means is not integral with the fuses, then it shall be installed within 
sight and within 9 m from the fuse holder. 
 
A warning sign is required to indicate that all switches must be opened to de-energize 
from all sources before replacing fuses.  
 
Question 4 
When fuses are used as PV source circuit overcurrent protection, does a disconnecting 
switch for the output circuit satisfy the requirements for disconnecting means for fuses?  
 
Answer 4 
No, Rule 14-402 requires circuits protected by fuses to be equipped with disconnecting 
means in order to safely replace fuses. 
 

Diagram B2 – Disconnecting means for fuses used for PV source circuit 
overcurrent protection 

 

 
 
 

c) Disconnecting means for overcurrent protection devices 
 
As per Rule 64-060 12), a disconnecting means for the combiner box is required for the 
PV output circuit and shall be: 

• rated to interrupt the load;  
• be integral with the combiner box; or 
• installed within 2 m of the PV combiner. 

    
Notwithstanding Rule 64-060 12) a) ii) and 13) a) i), and until further notice, If the 
combiner or recombiner box is equipped with fuses, a disconnecting means is not 
required to be interlocked with the door.  
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3) Single-line diagram and labels 
 

a) Single-line diagram of the interconnected renewable system 
 
Question 5 
Does Diagram B3 meet the requirements of Rule 84-030 2) for the single-line diagram 
of the interconnected system that is located at the supply authority disconnect switch? 
 

Diagram B3 – Typical single-line diagram of the interconnected system with 
parallel meter connection 

 

 
 

Answer 5 
Yes, this meets the minimum single-line diagram requirements of Rule 84-030 2).  
 
Note 
The system ratings required by Rule 64-200 are not required to be displayed at the 
supply authority disconnect or on the single-line diagram. The label required by Rule 64-
200 shall be posted at the generator (Source) disconnecting means. 
 

b) Labels 
 
Question 6 
What Codes or Standards provide requirements for labels, e.g. “DG SOURCE 
DISCONNECT”, “UTILITYINTERCONNECTED”, “DG SYSTEM DISCONNECT – 
WARNING – TWO POWER SOURCES”?  
Does the code require specific wording? 
 
Answer 6 
Rules 2‐100 and 84‐024 require the labels. The Rules do not specify the specific 
wording.  
 
The following markings are applicable CSA Part 2 Standard requirements and can be 
used as guidance: 
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• CSA Standard C22.2 No. 257 defines “Distributed generation (DG)” as an electric 
generation facility connected to a distribution system through the point of 
common coupling. In Annex B of Standard C22.2 No. 257 that is informative, it 
shows similar labels as in ESA SPEC‐004, i.e. “DG - source disconnect 
means”. 

• CSA Standard C22.2 No. 107.1, Clause 15.4.1.1 requires “When the unit 
complies with Clause 15, it shall be marked: UTILITY - INTERCONNECTED, or 
the equivalent”, and Clause 15.4.1.3 specifies; “A utility‐interconnected inverter 
shall be marked: WARNING - POWER FED FROM MORE THAN ONE 
SOURCE, or the equivalent.” 

 
Question 7 
What is considered acceptable for exterior, weatherproof labels required by Section 84?  
Does the code specify letter size? 
 
Answer 7 
The Code does not provide specific requirements; the labels need to be able to 
withstand the elements, be permanent and legible, for example: lamacoid, engraved 
metal plate, or equivalent. Additionally, the label has to satisfy the local supply authority 
requirements. 

 
4) Electricity meters 

 
a) Generator metering connection 

 
Direction 
As per Diagram B4, the Line side of the metering cabinet is connected to the utility and 
the Load side is connected to the customer, to ensure consistency and safety.  
 

Diagram B4 – Generation meter connection 
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Rationale 
When pulling a meter, the standard practice is that the Load side of the metering 
cabinet will be de-energized and caution is taken around the Line side, as it may be 
energized.  
 
b) Tapping to the load side of the service box for a parallel metering connection 

 
Question 9  
In installations where the existing customer load meter is downstream of the main 
service disconnect, does the Code permit tapping to the load side lugs of the service 
disconnect for an embedded electric power production source for the application of 
Section 64, as per Diagram B5? 
 

Diagram B5 – Tapping to the to the load side lugs of the service disconnect 
 

 
 
Answer 9 
Yes. According to Bulletin 6-7-*, a maximum of one tap is permitted per service box. 
Therefore, the generator meter in a parallel configuration is allowed to be connected to 
the load side lugs of the service disconnect and be terminated in accordance with 
Bulletin 6-7-*. 
 

5) AC modules and micro-inverters 
 
Rule 64-002 defines an ac module as “a complete, environmentally protected assembly 
of interconnected solar cells, inverter, and other components designed to generate ac 
power from sunlight”. 
 
AC modules are designed to generate ac power when exposed to sunlight and do not 
have accessible, field installed dc wiring (as shown in the Photo B1).  
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a) Disconnecting means 
 
For ac modules where the inverter is an integral part of the generator (as shown on 
Photo B1), and the combined unit is approved, there is no requirement for a 
disconnecting means for the integral inverter. If, however, any other electric power 
production source is interconnected with an ac module, the disconnecting means, in 
accordance with Rule 84-020, is required for all production sources.  
 

Photo B1 – AC module where the inverter is an integral part of the generator 
 

 
For micro-inverters, inverters plugged into the photovoltaic panels (as shown in Photo 
B2), no additional disconnect switch is required.  
 

Photo B2 – Micro-inverter  
 

 
 

b) Overcurrent protection 
 
The output circuits of ac modules shall have overcurrent protection according to Rule 
64-214 requirements. 
 

c) Marking of photovoltaic circuit 
 

Question 10  
Does the OESC require marking of a PV system with ac modules, when interconnecting 
to the supply authority? 
 
Answer 10  
Yes. Although requirements of Rule 64-200 for marking of the photovoltaic output circuit 
at the generator disconnecting means are not applicable to ac modules, according to 
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Rule 2-100, PV installations utilizing ac modules connected to the supply authority shall 
be marked to identify the PV system rating and suitability for the particular installation. 
 
Question 11  
What is the required marking for a PV system with ac modules? 
 
Answer 11  
According to Rule 2-100 and the intent of Rule 64-200, the required marking for PV 
installations utilizing ac modules connected to the supply authority are: 

• rated ac output current 
• nominal operating ac voltage 

 
Question 12 
Where is the marking for a PV system with ac modules required to be located? 
 
Answer 12  
The required marking by Rules 2-100 and 64-200 for PV installations utilizing ac 
modules connected to the supply authority shall be located at the supply authority 
disconnect; or be included in the single-line diagram required by Rule 84-030 2). 
Note: The required warning notice for PV installations utilizing ac modules connected to 
the supply authority shall be located at the supply authority disconnect and the meter 
location as required by Rule 84-030 1) including rapid shutdown as per Rule 64-218 6). 
A single-line diagram shall be installed at the supply authority’s disconnecting means as 
required by Rule 84-030 2).  
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